Oss, hund, kompetanse og erfaring

Faksimile fra Halden Arbeiderblad 27. august 2011. Lørdagsgjest med portrettintervju- offentliggjøring av hemmeligheter...?

Vi er fem i familien, Theodor f.2001, Amalie f. 1997, Alexander f.1994, Inger Cecilie f. 1973 og Thor B. f. 1968.

Vi bor på gården Kamperhaug,
www.kamperhaug-gard.com , og eier og driver i tillegg småbruket Grønnerødløkka, og tilstøtende eiendom, som www.skogkanten-barnehage.no .

Barna går på skolen, henholdsvis barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Inger Cecilie er styrer i barnehagen, og er utdannet førskolelærer med videreutdanning i spesialpedagogikk, organisasjon og ledelse og pedagogisk veiledning. Thor er utdannet ved Norges Landbrukshøgskole, senere omdøpt til universitet for miljø- og biovitenskap. Thor jobber deltid ved Aktieselskapet Stangeskovene, og deltid i barnehagen og på gården.

Vi voksne er vokst opp med hund og andre dyrearter, slik nå også barna våre er det. Det har vært naturlig for oss å nytte dyr og natur som pedagogisk metode i vårt arbeid med barn, og også i arbeid med voksne mennesker ved emosjonelle veiskiller i livet sitt.

"Det er mye på utsiden av en hund, som er godt for innsiden av et menneske...." Slik som hest, sau, geit, katt osv også er det

Vi har etterhvert en del erfaring med avl og oppdrett, også av hund. Thor har solid kompetanse fra UMB hva gjelder genetikk og biologi. Videre har vi begge tatt del 1 av
oppdretterskolen i regi av Norsk kennel klub, og tar våren 2012 Introduksjonskurs i dyreassisterte intervensjoner 5 stp ved UMB. Sistnevnte er spesielt spennende, da vi jo nettopp jobber med dyr og natur som pedagogisk metode i barnehagen vår. Man kan lese litt om oss her Pedagogen Teddie på jobb i barnehagen.

 

Faksimile fra Hundesport 6/7 2011

Styremøte i skauen ;-) Sjelden vi diskuterer drift på kontoret- det gjør vi på tur! Thor og hundene.

Som for de fleste andre er hverdagene travle. Da er gode rutiner viktig Vi starter dagen med skogstur med hundene, og noen er med på jobb hver dag. De som ikke er med, koser seg hjemme, inne eller ute. På kvelden er det "friløp" på jordene, og det er litt av et syn når en gjeng relativt store hunder dundrer i vei. En herlig gjeng som alle har sin plass, og som fungerer utmerket sammen Noen ganger reiser vi på utstilling, som er en av mange faktorer som skal vurderes i forhold til om en hund skal i avl eller ikke. Utstillinger gir et inntrykk av hvor den enkelte hund befinner seg i forhold til rasestandarden. Hos oss oppfyller alle hundene krav gitt av NKK og raseklubber, til å benyttes i avl. Dette avhenger formelt av HD/ AD resultater, og utstillingsresultater. Videre må man vurdere hvorvidt den enkelte hund også er en god representant for rasen hva angår gemytt, helse generelt, og rasestandarden i sin helhet.

Topp å kombinere ferie og utstilling! Inger Cecilie, Amalie og Sviger's Karianne i Lofoten sommer 2011

Hundene våre er familie, og alle familiemedlemmer skal ha fullverdige betingelser. Dette ivaretar vi med stor hjelp av alle familiens medlemmer. Når vi reiser til fjells, være seg vinter eller sommer, skal hundene med. Det stiller selvsagt krav til kjøretøy, størrelse og antall. Vi er et festlig syn ved ferjeovergangene på vei til Lofoten, f.eks. Bobil, vivaro og henger..... 

Theodor med Teddie, kusinene Sara med Amalie og Elise med Chaplin.

Alexander blir aldri for gammel til å begeistres av livets begynnelse, tross at han er tøff tenåring og alt...;-)

Vi lever ikke et liv hvor hundene er noe eksternt, som foregår utenom arbeidstid og fritidssysler. Hundene er en naturlig del av vårt liv, og er implementert som naturlig del av alle planer, gjøremål, hverdager og ferier. Vi tror det er en del av årsaken til at de faller til ro hvor enn de befinner seg, og at de med stoisk ro undersøker nye gjenstander og omgivelser. Selvsagt kan de base og leke, og de lurer seg gjerne til en dukkert når anledningen byr seg- om det står på planen eller ikke

Inger Cecilie's første hund

Min første hund maste jeg meg til som 5- åring! 5 år gammel hadde jeg allerede mast om hund i 2 år, og mamma og pappa ga endelig etter! Jeg fikk riktignok ikke en st. bernhardshund, som jeg dengang drømte om, men en liten blandingshund! Hun het Trulte, og fulgte meg gjennom hele oppveksten til hun var godt over 15 år. Som 21- åring strigråt jeg når faren min måtte ta den siste turen med henne. I hele min oppvekst hadde hun deltatt i alt, og fått to valpekull etter turer på egenhånd.... Jeg var visst ganske flink til å hjelpe mamma med å passe valpene sies det, og det kan jeg vel godt tenke meg stemmer... Elsker jo valper!

Trulte var min første hund, og henne glemmer jeg nok aldri!

Thors oppvekst med hund

Thor er oppvokst med at det til enhver tid var en eller flere hunder på gården. Den gang, som i dag, har Thor et helt spesielt dyretekke. Hunder løper alltid logrende bort til han for å få gode ord og litt kos.

Thor med Ninni og en av valpene hennes i 1974.

Thor og Ninni

En liten hvil, 1974

Vår første nuff!

I 1996 fikk vi endelig en stor hund, vår første nuff! Naristos Elaine het hun, og var en nydelig tispe:-)

Alexander ( f.1994), Elaine og Inger Cecilie sommer 96.

Samlet erfaring....

Vi har "alltid" hatt hund, og vi har et naturlig forhold til dem. Selv om raser er forskjellige, er det mange likhetstrekk på tvers av raser også. Dessuten kan vi også se likhetstrekk mellom hunder og andre pattedyr. Slik som hest, sau, geit, ku, gris, katt, for å nevne noen. Vi har erfaring med disse artene også.

I dag har vi 5 Newfoundlandshunder, 3 Berner sennen hunder, 3 Vaalebjønner på "langtidsvisitt" og en rekke andre dyr. Først de siste årene har vi deltatt på utstilling, og det har vist seg å være gøy for både hundene og oss. Hundene har jammen gjort det bra også, og det er kjempe gøy!

Familien er medlem i Norsk newfoundlandhundklubb avd. Østfold/Follo, hvor jeg har vært leder for AU. Familien er også medlemmer i Norsk Berner Sennenklubb. Begge klubbene er klubber under Norsk Kennel Klubb, og vi følger retningslinjer i henhold til dette. Her arrangerer vi forskjellige aktiviteter for hunder og folk, og dette er både lærerikt og gøy! Bli gjerne med

Vi har alltid vært opptatt av forholdet mellom barn og dyr, og dyrene våre blir kjent med mange i gårdsbarnehagen. Her er Bamse med en gjeng i 2003.

Førstefødte Kamperhaugbamse, Amalie, ble norsk utstillingschampion ved 2 års alder.

Da skulle mennesker og hunder være behørig presentert

Som på alle livets arenaer gjelder med hund som med alt annet;

"Den dagen du anser deg som ferdig utlært er du ikke utlært, men ferdig!"

Det er viktig å huske at det alltid finnes mer å lære, og at stadig ny viten ivaretar det vi har kjærest stadig bedre. Håper siden vår faller i smak. Den er hverken ment som glansbilde eller utstillingsvindu, men et så godt uttrykk for vårt reelle "hundeliv" som overhodet mulig. Vi har defor vektlagt bilder fra hverdager i større grad enn bilder fra f. eks utstillinger- selv om de som seg hør og bør er presentert